Door C.A. van Drunen

Een juridisch geschil gaat vaak samen met hoge kosten en stress. U kunt zich vast vele andere dingen bedenken die u met uw geld en tijd zou kunnen doen. Als wij vertellen dat de cliënt een advocaat nodig heeft, wordt er vaak verontrustend gereageerd. Dat is niet vreemd, want de uurtarieven van advocaten liggen hoog, meestal beginnend bij €200,-. Gesubsidieerde rechtsbijstand is een mogelijke uitkomst en kan deze vervelende situatie verzachten.

Welke kosten worden vergoed?

De gesubsidieerde rechtsbijstand vergoedt de kosten van een advocaat of mediator. Dit zijn alleen de kosten van een advocaat of jurist zelf. Wat u bijvoorbeeld voor een procedure aan de rechtbank moet betalen, de griffierechten, wordt niet vergoed. Ook moet u altijd zelf een deel van de kosten betalen, de eigen bijdrage. Deze ligt tussen de €196,- en €849,-, afhankelijk van uw omstandigheden. Dit is veel geld, maar advocaatkosten lopen al snel in de duizenden euro’s.

Wanneer kom ik in aanmerking?

Uw advocaat vraagt gesubsidieerde rechtsbijstand aan bij de Raad voor Rechtsbijstand, waarna de Raad de aanvraag beoordeelt. Om gesubsidieerde rechtsbijstand toegewezen te krijgen dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. Er wordt ten eerste vereist dat u een goede reden heeft voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit betekent dat alleen juridische problemen voor de subsidie in aanmerking komen. Meestal zal dit niet problematisch zijn en zal u aan deze voorwaarde voldoen.

De overige voorwaarden liggen complexer en zijn afhankelijk van uw verzamelinkomen. Uw verzamelinkomen zal waarschijnlijk het geld zijn wat u in één jaar verdient of aan uitkeringen ontvangt. Tot het verzamelinkomen behoort echter ook het bezit van aandelen, spaargeld en bezittingen, zoals een tweede woning (in het buitenland). Hiermee zult u dus rekening moeten houden. Kortgezegd zal u meestal in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand als u niet meer dan één woning bezit en/of meer dan €30.000,- aan spaargeld op de bank heeft staan.

De gemakkelijkste manier om uw verzamelinkomen te achterhalen, is door op uw (voorlopige) aangifte inkomstenbelasting te kijken die u online kunt vinden. Indien u alleenstaand bent, wordt alleen naar uw eigen verzamelinkomen gekeken. Maar als u samenwoont, een geregistreerd partnerschap heeft of getrouwd bent, wordt naar het verzamelinkomen van u en uw partner gekeken. Voor alleenstaanden geldt dat u gesubsidieerde rechtsbijstand kunt krijgen bij een verzamelinkomen tot €26.900,- en als u samenwoont, een geregistreerd partnerschap heeft of getrouwd bent, ligt de grens voor toewijzing bij €38.000,-.

Zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen is er geen algemene regel om te kunnen bepalen of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De regels rond gesubsidieerde rechtsbijstand kunnen daarom een ingewikkelde materie zijn. Heeft u vragen over gesubsidieerde rechtsbijstand? Komt u langs op één van onze inloopspreekuren. Onze juridisch adviseurs zullen u van passend juridisch advies voorzien.