Door mw. C.J.M. Jong LL.M.

Uw rechten bij het recht van overpad

Het recht van overpad is het recht om gebruik te maken van (een deel van) de grond van iemand anders. Dit houdt in dat u over de grond van uw buren mag lopen of fietsen om bij uw eigen huis te komen. Stel dat u dagelijks gebruik maakt van het paadje dat achter uw huis loopt als u bijvoorbeeld boodschappen gaat doen of een wandeling gaat maken. Op een dag weigeren uw buren, die eigenaar zijn van dat paadje, u de toegang of plaatsen er een hek waardoor u er lastig doorheen kunt.

Mag dat zomaar?

Het recht van overpad wordt ook wel een erfdienstbaarheid genoemd en kan ontstaan via de notaris of door middel van verjaring. Bij de notaris kunnen de eigenaren van de betrokken erven een notariële akte laten opmaken en een erfdienstbaarheid vestigen. Bij verjaring doet de situatie zich al heel lang voor, waardoor er na 10 of 20 jaar  automatisch een recht op overpad is ontstaan. Als u een recht van overpad heeft dient de eigenaar het paadje toegankelijk voor u te houden. Dat betekent dat er geen hindernissen aangebracht mogen worden, zoals fietsen of afgesloten hekken waar u geen sleutel van heeft. Ook als u slecht ter been bent heeft u recht op een goede doorgang naar uw huis. Andersom geldt ook dat u uw recht van overpad zo dient te gebruiken dat de eigenaar van het pad of
steegje er geen last van ondervindt. Mogelijke schade als gevolg van uw gebruik kan voor uw rekening komen. Heeft u een vraag over het recht van overpad? Of heeft u andere juridische vragen? Komt u dan gerust langs op het inloopspreekuur: maandag en donderdag van 16:30-18:30 uur en zaterdag van 10:00-12:00 uur. Zie voor meer informatie de website www.haagsewetswinkel.nl of stuur ons een e-mail: info@haagsewetswinkel.nl.

Gepubliceerd in Oud-Hagenaar