Door: A. Mkrttchjan

Uw arbeidscontract wordt beëindigd door middel van een vaststellingsovereenkomst. Er zijn dan een aantal dingen waar u rekening mee dient te houden.

Om vervelende gerechtelijke procedures (en natuurlijk de kosten van deze procedures) te vermijden kunnen werkgevers samen met de werknemers tot een ontslag met wederzijds goedvinden komen. Dit wordt ook wel een vaststellings- of beëindigingsovereenkomst genoemd. Hierbij wordt er een ontslagvoorstel aan u gedaan door de werkgever die u kunt ondertekenen op het moment dat u hiermee akkoord gaat. Een overeenkomst ondertekenen is altijd spannend en het is dan ook goed om te weten waar u op dient te letten.

Termijn

Bespreek eerst een termijn met uw werkgever waarin u laat weten of u akkoord gaat met de overeenkomst. Zo heeft u genoeg tijd om na te denken en kunt u in de tussentijd de inhoud van uw overeenkomst laten controleren door een arbeidsjurist. Heeft u de overeenkomst al ondertekend? Dan heeft u vanaf het moment van ondertekenen 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kunt u de overeenkomst ontbinden zonder hiervoor een reden op te geven.

WW-uitkering

Of u recht heeft op een WW-uitkering is afhankelijk van de inhoud van de vaststellingsovereenkomst en zal worden beoordeeld door het UWV. Het UWV kijkt hiervoor naar wat is opgenomen in uw vaststellingsovereenkomst. Waar u in ieder geval op moet letten is dat in de overeenkomst is opgenomen:

  • dat het initiatief voor uw ontslag vanuit de werkgever komt en dus niet aan u te wijten is; 
  • de opzegtermijn die in uw arbeidsovereenkomst of cao staat in acht is genomen.

Tevens is het belangrijk dat u niet ziek bent wanneer u wordt ontslagen. Neem in geval van ontslag bij ziekte altijd contact op met een arbeidsjurist of advocaat.

Ontslagvergoeding

U kunt samen met uw werkgever onderhandelen over een vergoeding. Het is mogelijk om een hogere vergoeding te krijgen dan dat uw werkgever u aanbiedt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer uw werkgever de wettelijke regels niet in acht neemt.

Heeft u nog verdere vragen over uw overeenkomst? Of andere vragen over een arbeidsgeschil? Schroom dan niet om langs te komen tijdens onze inloopspreekuren. Onze juridisch adviseurs staan hier voor u klaar.