Door: M. van der Gaag

Wanneer u een boete krijgt, ontvangt u een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB is onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid en heeft onder andere als taak het innen van boetes. In de brief staat vermeld hoe hoog de boete is. Wanneer u het eens bent met de boete kunt u deze meteen betalen. Als u het bedrag niet in één keer kunt betalen, kunt u contact opnemen met het CJIB en vragen of u het in delen mag betalen. Dit is niet altijd mogelijk.

Verkeersboete

Indien u het niet eens bent met de boete zijn er verschillende dingen waar u op moet letten. Allereerst is het van belang om te weten wat voor soort boete u heeft gekregen. Heeft u een verkeersboete gekregen met de letter M er op, dan kunt u in beroep gaan bij de officier van justitie. Hiervoor heeft u zes weken de tijd, deze termijn staat ook vermeld op uw brief. Wacht niet te lang met in beroep gaan, als de termijn eenmaal is verstreken, kunt u niet meer in beroep gaan. Indien u in beroep gaat, hoeft u de boete niet alvast te betalen, hiermee kunt u dus wachten.

Strafbeschikking

Staat er een O op uw boete? Dan heeft u een strafbeschikking ontvangen. Het Openbaar Ministerie (OM) kan voor veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen. Dit doen zij bijvoorbeeld in de vorm van een geldboete, dit heet dan een strafbeschikking. Bent u het niet eens met de strafbeschikking dan kunt u in verzet gaan bij de officier van justitie. Voor verkeersboetes heet het dus ‘in beroep gaan’ en voor strafbeschikkingen heet het ‘in verzet gaan’. Bij het in verzet gaan, moet u nog sneller zijn dan bij het in beroep gaan. Voor verzet is er maar een twee weken termijn, deze zal ook zijn aangegeven in uw brief. Ook hierbij geldt, als de termijn verstrijkt, kunt u niet meer in verzet gaan en u hoeft de boete nog niet te betalen. Nadat u in verzet bent gegaan, kan de officier van justitie uw zaak alsnog voorleggen aan de rechter.

Beroep en verzet

In beroep gaan tegen een verkeersboete is online mogelijk, maar u kunt ook een brief sturen. In verzet gaan kan ook via een brief of u kunt zelf naar een balie van het OM bij u in de buurt gaan. Verzet is dus online niet mogelijk! Beroep en verzet moeten aan bepaalde eisen voldoen, voordat u deze opstuurt. Hier kunnen wij u bij de Haagse Wetswinkel mee helpen!

Heeft u nog vragen over uw rechten omtrent dit onderwerp? Kom vooral langs op ons inloopspreekuur. De adviseurs van de Haagse Wetswinkel helpen u graag verder!